Blog, Overig

Mijn favoriete boeken van eigen bodem

Het is de afgelopen dagen groot in het nieuws dat jongeren tegenwoordig dankzij TikTok weer aan het lezen zijn, voornamelijk Engels. Dit zou komen omdat er “in het Nederlands weinig leuke boeken te vinden zijn die aansluiten bij de jongeren”. Het is natuurlijk geweldig dat de jongeren weer aan het lezen zijn, maar er zijn zoveel geweldige Nederlandse boeken van eigen bodem! YA, NA, Fantasy, thrillers, feelgood, romans… In het Nederlands zijn veel geweldige boeken te vinden! Daarom wil ik een aantal van mijn favoriete Nederlandse boeken en auteurs onder de aandacht brengen.

Hart van het beest – Emma Anna

Het is geen geheim dat ik ondertussen groot fan ben van de boeken van Emma Anna. Haar boeken verslind ik altijd binnen een paar dagen (of minder) en elke keer geniet ik keer op keer van de bijzondere verhalen die ze schrijft. Een van de eerste boeken die ik van haar las, en die me verliefd liet worden op haar werk, is Hart van het Beest. Een echte aanrader als je van New Adult/fantasyverhalen én een Beauty and the Beast retelling houdt!

Enne… mocht je niet zo van de fantasy zijn, dan zijn onder andere haar boeken Ooit in september, Kom naar huis en Tot onze wegen scheiden echt een aanrader!

Je hebt één nieuwe volger – Chinouk Thijssen

Chinouk volg ik al een hele tijd op Instagram. Ze werd bij het grotere publiek voornamelijk bekend met haar young adult trilogie Truth or dance. Nu moet ik bekennen dat ik deze boeken nog niet heb gelezen, maar ze staan zeker nog op mijn TBR! Wel las ik een poosje terug haar boek Je hebt één nieuwe volger. Dit boek weet zich echt in de wereld van de jongeren te verplaatsen en is daarnaast ook nog eens ontzettend spannend. Een echte aanrader!

Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

Ook Daniëlle Bakhuis heeft net als Chinouk al meerdere boeken op haar naam staan, maar het eerste boek dat ik van haar las was Clownsnacht. En wow! Wat ben ik door dat boek omvergeblazen. Het was zó ontzettend spannend dat dit boek niet onder doet voor een thriller voor volwassenen. Bij het lezen van dit boek liepen de rillingen over mijn rug en als je denkt dat je bij het eind bent aangekomen heeft de auteur nog een verrassing in petto… Ben je op zoek naar een young adult horror/thriller, dan zit je met Clownsnacht zeker goed!

Onbreekbaar-serie – Lisette Jonkman

Lisette Jonkman kan uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Deze Nederlandse feelgoodauteur is ondertussen niet meer weg te denken in de Nederlandse boekenwereld. Het eerste boek dat ik van haar las was de Onbreekbaar-serie, waarin we kennismaken met Abby en Ferdi. Het verhaal is niet alleen een heerlijke feelgood, maar het boek zit ook nog eens boordevol humor! Ik heb meerdere malen hardop zitten lachen. Dit boek is echt perfect om in de zomer te lezen.

De ademdief – Miranda Peters

Ik ben gek op fantasyboeken en Miranda Peters weet met De ademdief een fantastisch fantasyverhaal neer te zetten. Wat dit verhaal extra leuk maakt is dat het boek zich gewoon afspeelt in Nederland, ons eigen koude kikkerlandje! Hierdoor word je nog meer meegesleept in het verhaal en kun je de plaatsen in het boek ook echt herkennen. Maar daarnaast zit het verhaal ook steengoed in elkaar en heeft het boek twee fantastische hoofdpersonages. Ik kijk al uit naar deel 2!

Het verdoemde verbond – Jakim Kravanja

Ook dit is een fantasyverhaal van eigen bodem dat ontzettend uniek is. Het verhaal begint op aarde, maar al snel reis je met de twee hoofdpersonages Cara en Terran mee naar allerlei bijzondere werelden. De auteur heeft een geweldige schrijfstijl en weet elke wereld waarin je terechtkomt zo levendig te omschrijven dat je bijna gaat geloven dat er écht andere werelden bestaan. Ondertussen is het tweede deel al verschenen en ik kan je verklappen dat die nóg leuker is dan deel 1. Ben je dus op zoek naar een goede fantasyserie van eigen bodem, dan raad ik deze zeker aan!

Hashtag hiernamaals – Vanessa Gerrits

Dit is ook een fantasyverhaal – zo zie je maar, Nederland heeft zeker echt wel een aantal goede fantasyauteurs van eigen bodem! – dat ontzettend goed in elkaar zit. Ik heb absoluut genoten van dit verhaal en wat ook leuk is: het boek is een standalone. Alhoewel ik gek ben op series, is het ook weleens fijn om binnen één boek een heel verhaal gelezen te hebben. In mijn recensie noemde ik dit boek ‘Caraval in het hiernamaals’. Dat zegt denk ik wel hoe leuk ik dit young adult fantasyboek vond!

De strijd om Aera – Sanne de Bock

Dit is een dystopische young adult. Een genre dat je niet heel veel in Nederland ziet, maar waarin zeker wel geschreven wordt! Aan het eerste deel van deze serie moest ik even wennen, maar met elk deel wordt het verhaal sterker waardoor ik echt met volle teugen van deze trilogie heb genoten! Een absolute aanrader voor de liefhebbers van dystopische verhalen.

Quotum – Marloes Morshuis

Ook Quotum is een dystopisch verhaal waarin ik helemaal werd meegezogen. Het verhaal is bijzonder, maar weet ook de pijnpunten in de wereld bloot te leggen. Daarnaast weet de auteur de wereld ontzettend goed uit te diepen, waardoor het gehele verhaal ontzettend geloofwaardig is! Het einde van het boek liet nog vrij veel lijntjes open, dus ik hoop dat hier nog een vervolg op komt. Ik heb in ieder geval van dit boek genoten!

Pijn – Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries schrijft spannende young adult verhalen voor jongeren. Wat haar boeken zo sterk maakt, is dat ze ervoor zorgt dat ze zich helemaal verdiept in de belevingswereld van jongeren. Elk boek is toegespitst op wat er op dat moment populair is onder jongeren. Of dit nu gaat om muziek, films, series of social media, Mel Wallis de Vries is altijd op de hoogte en weet zo perfect in te spelen op de jongeren. Daarnaast schrijft ze ook nog eens een heel spannend verhaal met niet al te veel pagina’s, waardoor dit heel aantrekkelijke boeken zijn voor jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s