Boekrecensies, Recensies, young adult

Recensie: De strijd om Aera 1: Verraad – Sanne de Bock

De strijd om Aera 1: Verraad

Titel: De strijd om Aera 1: Verraad
Auteur: Sanne de Bock
Uitgeverij: Palmslag
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij het concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijk werden geboren.

Wanneer een jonge vrouw zwaargewond ontwaakt in een ziekenhuis van het Noorder Koninkrijk en ontdekt dat ze geen flauw idee meer heeft wie ze is of wat er is gebeurd, is ze de wanhoop nabij. Vriend Trojan vertelt haar dat de autoriteiten haar op de hielen zitten, alleen heeft zij geen idee waarom. Langzaam ontwart ze een netwerk van leugens en intriges en neemt ze de zware taak op zich iets te doen aan het dictatorschap waaronder het land al jaren gebukt gaat. Wie is er te vertrouwen, wie heeft het bij het rechte eind en wie lukt het vast te houden aan zijn idealen, als alles en iedereen haar tegenwerkt?


In De strijd om Aera 1: Verraad maken we kennis met de hoofdpersoon. Ze wordt wakker in het ziekenhuis en heeft geen idee meer wie ze is en wat er daarvoor is gebeurd. Een jongen genaamd Trojan vertelt haar dat ze Alanna heet en dat ze op de vlucht is. Dit is een geweldig begin van het verhaal. Je wordt meteen meegesleurd in het verhaal van Alanna en net als de hoofdpersoon wil je weten wie ze is en wat ze allemaal heeft meegemaakt. Trojan vertelt haar dingen over haar verleden maar net als de hoofdpersoon sta je sceptisch tegenover hem. Is hij wel wie hij zegt dat hij is? Ondanks dat hij ontzettend aardig lijkt, blijf je als lezer toch waakzaam. Immers weten wij net zo veel als het hoofdpersonage en weten we niet of hij te vertrouwen is. Dit is zo’n interessant uitgangspunt dat je wil blijven lezen om te zien hoe het verder gaat!

De wereldopbouw is erg goed gedaan door Sanne de Bock in De strijd om Aera: Verraad. Het boek begint namelijk met een proloog waarbij de ik-persoon uitleg geeft over de wereld. Het is een dystopische wereld, waarin het Noorder en het Zuider Koninkrijk beide strijden om de naam Aera. Er wordt vertelt welke apparaten er in de wereld worden gebruikt en wie er aan de macht zijn. Als lezer word je bijna direct aangesproken door het personage en door deze bijzondere manier van het opbouwen van de wereld in het boek heb je er ook meteen vat op. De rest van het verhaal is het duidelijk hoe de wereld in elkaar zit en kan Sanne de Bock zich richten op het verhaal in plaats van op het omschrijven van de wereld. De wereld die ze heeft gecreëerd is bijzonder en intrigerend en voelt echt aan, waardoor je het gevoel hebt dat dit echt zou kunnen gebeuren. Het enige minpuntje was, vond ik, dat de wereld nogal klein aanvoelde. Je hebt alleen het Noorder en het Zuider Koninkrijk maar over andere landen of gebieden wordt niet echt gesproken. Ook heb ik geen idee hoe groot deze koninkrijken zijn. Hier had ik graag nog meer over willen lezen.

Sanne de Bock heeft een hele fijne schrijfstijl, waardoor ik echt meegesleept werd in het verhaal. Vooral het begin en eind van het boek zit heel goed in elkaar. In het midden lag het tempo iets lager waardoor De strijd om Aera: Verraad af en toe mijn aandacht verloor, maar naar het einde toe werd het verhaal zo spannend dat je alleen maar door wilt lezen. Er worden tegen het einde ook veel meer personages geïntroduceerd. Dit is erg leuk en veel personages waren ook erg boeiend. Toch hadden deze personages voor mij wat uitgebreider geïntroduceerd mogen worden. Nu leerde je in een paar pagina’s veel nieuwe personages kennen, waardoor ik een paar pagina’s later hun namen eigenlijk alweer was vergeten.

De strijd om Aera: Verraad eindigt ontzettend spannend. Je zit op het puntje van je stoel en slaat bladzijde na bladzijde om om te zien hoe het verder gaat. Het einde van het boek is open en bouwt duidelijk op naar een tweede deel. Het einde van deel 1 zat ontzettend goed in elkaar en ik beloof je dat je na dit eind te hebben gelezen niet kan wachten om het tweede deel, genaamd Verlangen, op te pakken!

De strijd om Aera: Verraad van Sanne de Bock is een erg sterk eerste deel van een nieuwe dystopische Young Adult serie. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verder gaat! Ik geef het boek 4 sterren.

2 gedachten over “Recensie: De strijd om Aera 1: Verraad – Sanne de Bock”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s