Fandom Friday

Fandom Friday – Wat is een fandom?

Voordat ik echt begin met Fandom Friday is het misschien handig om eerst even uit te leggen wat een fandom eigenlijk is. Wat betekent het? Wat komt erbij kijken? Wat zijn fanfics, fanart, fanvids, OTP’s NOTP’s, ships etc. Wat betekent het als iets canon is? Vandaag neem ik jullie mee in de wereld van fandom en zal ik al deze termen aan jullie uitleggen.

Laten we beginnen bij het begin. Wat betekent het woord fandom eigenlijk? Fandom is eigenlijk in de basis een groep van fans die fan zijn van hetzelfde boek/film/serie/acteur/game/band etc. Deze groep van mensen communiceert over het algemeen door middel van social media als Tumblr en Twitter om met elkaar te fangirlen. Op conventies als comic con komen deze groepen fans bij elkaar om elkaar te ontmoeten. En ik moet toegeven; ik ben ook zo’n fangirl. Ik zit ondertussen in zo’n 20 fandoms en een groot deel van mijn vrije tijd besteed ik aan het praten met mensen op twitter over mijn fandom en ships. Maar ik kan ook heel gelukkig worden van het lezen van fanfics. Klinken deze termen nog steeds als hocus pocus voor je? Ik leg ze hieronder voor je uit:

Ship/canon

Misschien dat je hier al wel eens eerder van gehoord hebt, maar misschien ook niet. Een ship is wanneer je wilt dat twee personen een romantische relatie met elkaar aangaan. Dit kan een ship zijn die bij elkaar is en dus canon is. Canon betekent dat iets in de wereld van het boek/film/serie/game echt gebeurd is. Een voorbeeld: Harry Potter en Ginny Weasley zijn een ship die canon is. Maar er zijn ook heel veel mensen die Harry Potter en Hermione Granger shippen. Dit kan zeker, maar zij hebben dan een non-canon ship. Volgen jullie het nog?

OTP/NOTP

Een OTP zorgt vaak voor de meeste emoties bij een fangirl/fanboy. Een OTP betekent letterlijk: ‘one true pairing’ en is het ultieme ship van een fangirl/fanboy. Zo is mijn OTP Brienne en Jaime uit Game of Thrones. Mijn NOTP daarentegen is Brienne en Tormund. Een NOTP is een ship die je als fan zijnde absoluut haat en niet wilt dat die bij elkaar komt.

Fanfics/fanart/fanvids

Als je in een fandom zit dan wil je vaak meer dan alleen wat je te zien krijgt op tv of wat je leest in een boek. Je wilt elk detail bespreken, je wilt merchandise verzamelen, maar bovenal wil je meer van de wereld die de makers gecreëerd hebben. Veel van de fans maken daarom fanart of fanvids of schrijven fanfics om zich nog meer in die wereld te begeven of om gebeurtenissen als het ware ongedaan te maken. Het woord fanart spreekt eigenlijk voor zichzelf. Dat is kunst gemaakt door fans zelf. Een van mijn favoriete fanart artiesten is Capucine Brisacier (captain breaksteel). Ze maakt fantastische fanart van onder andere Brienne en Jaime. Je kunt haar vinden onder de naam @capbreaksteel op Instagram!

Dit is een van de vele fanarts die ze heeft gemaakt:

Brienne fanart

Fanvids zijn video’s gemaakt door fans over bijvoorbeeld hun OTP. Hierin vertellen ze door middel van een filmpje het verhaal van hun ship en laten ze bijvoorbeeld zien hoeveel ze van elkaar houden. Fanfics is de afkorting voor fanfiction. In fanfiction schrijven fans over van alles en nog wat. Dit kan gaan over een nieuw verhaal in de wereld van hun favoriete fandom, maar het kan ook gaan over hun OTP. Stel dat hun OTP nooit canon is geworden, dan kan je door middel van fanfics toch nog mooie momenten van je OTP beleven. Deze fanfics kunnen zo kort zijn als een paar 100 woorden, maar er zijn genoeg fanfics die de lengte hebben van een daadwerkelijk boek! Mocht je zelf nieuwsgierig zijn geworden dan raad ik een van de volgende websites aan om eens rond te kijken: archiveofourown en fanfiction.net.

Ik hoop dat jullie nu iets meer een idee hebben van wat een fandom precies is en wat erbij komt kijken. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments!

2 gedachten over “Fandom Friday – Wat is een fandom?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s