Boekrecensies, Fantasy, Recensies, young adult

Recensie: In het vervloekte hart – Rima Orie

In het vervloekte hart – Rima Orie

Titel: In het vervloekte hart
Auteur: Rima Orie
Uitgeverij: Moon
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

“Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid.

Priya Chkadhari heeft een groot geheim: ze is een bloedkind, geboren tijdens de bloedmaan, en heeft daardoor bijzondere krachten. Priya leeft een zo onopvallend mogelijk leven om niet ontdekt te worden, want bloedkinderen worden gezien als monsters die moeten worden vermoord. Het is benauwend, maar ze lijkt niet aan haar lot te kunnen ontsnappen.
Als Priya op een dag de kans krijgt om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta – het grootste militaire fort van het land – grijpt ze die met beide handen aan. Een plek in Kuwatta zou een nieuw leven voor Priya kunnen betekenen. En alles is beter dan haar leven in Disin.
Tot haar verbazing blijken haar krachten in Kuwatta als gave in plaats van als vloek te worden beschouwd. Ze ontmoet er andere bloedkinderen, allemaal met hun eigen krachten, en wordt getraind om mee te kunnen vechten in de guerillaoorlog tegen de kolonisten die Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat er zich ook een groot gevaar in het vervloekte hart van Kuwatta zélf schuilhoudt…”


Wauw! Wat is In het vervloekte hart een tof boek! Ik had al wel eens van De zwendelprins gehoord, het debuut van Rima Orie, maar dit was het eerste boek dat ik van haar las. En wat voor een!

Ten eerste viel het me vanaf de allereerste pagina gelijk op hoe sterk de wereld is opgebouwd waarin hoofdpersonage Priya leeft. Van het dorp tot de verschillende volken die er zijn, de wedstrijd die gehouden wordt om een plek te bemachtigen in Kuwatta en uiteindelijk Kuwatta zelf… alles is tot in de puntjes uitgewerkt en over nagedacht. Het lijkt alsof deze wereld met zijn magie en monsters écht bestaat. Het is daarnaast ook nog eens een unieke fantasy wereld geworden, waardoor Rima Orie zich weet te onderscheiden en laat zien dat we ook van Nederlandse bodem geweldige fantasy schrijvers hebben.

Rima Orie heeft een heel prettige schrijfstijl. Alle dialogen voelen heel natuurlijk aan en elk personage heeft echt zijn eigen persoonlijkheid gekregen. Sommige scènes en beschrijvingen vond ik soms ietwat langdradig, maar aan de andere kant zorgde dit er ook wel voor dat ik de wereld die ze heeft bedacht helemaal voor me kon zien.

Het plot van In het vervloekte hart zit ook nog eens goed in elkaar. De auteur weet er verschillende toffe wendingen (en zelfs een erg gedurfde wending) in te gooien, waardoor het nooit voorspelbaar wordt. Heel tof! Telkens verbaasde ik me weer over hoe goed alles is uitgedacht en uiteindelijk in het verhaal past.

Nog een groot pluspunt wat ik zeker moet benoemen is dat het boek geweldig is qua diversiteit. In het nawoord vertelt de auteur dat ze de verschillende volken heeft gebaseerd op de verschillende volken van (koloniaal) Suriname. Deze invloeden zie je zeker terug in het boek. Ik vond dat een ontzettend interessante insteek, vooral omdat nog steeds hoofdpersonages in (fantasy) boeken voornamelijk wit zijn. In In het vervloekte hart zijn alle hoofdpersonages van kleur en persoonlijk vond ik dat echt een verademing. Echt een toevoeging aan het YA genre!

In het vervloekte hart eindigt met een redelijke cliffhanger die zeker ruimte open laat voor een tweede deel. Ik kijk daar in ieder geval al ontzettend naar uit!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s