Boekrecensies, Recensies, Roman

Recensie: De zilverboom – Lucinda Riley

De zilverboom – Lucinda Riley


Titel: De zilverboom
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

“Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Maar ze kan zich niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt. Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…”


Lucinda Riley is misschien wel een van de meest populaire schrijfsters van dit moment. Aangezien ik De zeven zussen-serie geweldig vond en ook van haar andere standalone boeken heb genoten, kon ik niet wachten om aan De zilverboom te beginnen! Dit boek werd eerst al in 1995 uitgebracht en vervolgens werd er in 2013 aan Lucinda Riley gevraagd of ze het boek opnieuw wilde laten uitgeven. En nu is het boek ook in het Nederlands beschikbaar! Ik kan je verklappen dat ook dit weer een geweldig boek van Lucinda Riley is.

Het verhaal begint met Greta en David die terugkeren naar Marchmont Hall. Dit eerste hoofdstuk is even wennen, want er worden veel personages geïntroduceerd waarvan het lastig te bepalen is hoe ze in relatie met elkaar staan. Daarnaast is Greta pas 58 jaar, maar wel al oma van een kleindochter die zelf ook al zwanger is. Dit zorgt in het begin voor de nodige verwarring, want als lezer ga je dan toch even rekenen hoe het kan dat Greta zo ontzettend jong is voor een oma met een volwassen kleindochter. Als je eenmaal doorleest begint langzaamaan alles steeds meer op zijn plek te vallen en begin je te begrijpen hoe de familierelaties in elkaar zitten. Vanaf dan kan je echt volledig genieten van het verhaal!

En genieten dat doe je zeker. Lucinda Riley heeft zo’n ontzettende meeslepende schrijfstijl. Dit zijn we natuurlijk al van haar gewend, maar ook in De zilverboom laat ze zien dat ze een meester is in het vertellen van een verhaal. Ook in dit boek wordt er gewisseld tussen het heden en verleden. Dit keer lezen we niet over een ver verleden van een voorouder, maar over het verleden van Greta zelf. Langzaamaan ontdekken we wat er gebeurd is voordat ze haar geheugen kwijt is geraakt. Doordat lucinda Riley je elke keer maar een klein stukje van de puzzel aanreikt en er nog veel vragen openblijven, is het bijna onmogelijk om te stoppen met lezen! Dit komt ook omdat Lucinda Riley al haar karakters zo ontzettend weet uit te diepen. Niet alleen Greta heeft ontzettend veel diepgang gekregen, maar ook de drie andere hoofdpersonen, David, Frenka en Ava, zijn dusdanig uitgediept dat je met ze allemaal mee gaat leven. Dit zorgt er dan ook voor dat het verhaal je op bepaalde momenten echt weet te raken en op andere momenten juist een lach op je gezicht tovert.

De zilverboom van Lucinda Riley is weer een prachtige roman zoals we van haar gewend zijn. Door de wisseling tussen het heden en verleden en doordat ze haar karakters zo goed heeft uitgewerkt wil je alleen maar doorlezen. Het begin is even wat verwarrend waardoor je niet direct in het verhaal zit, maar als je er wel eenmaal inzit is stoppen onmogelijk. De zilverboom geef ik dan ook 4 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s