Boekrecensies, Recensies, young adult

Recensie: De strijd om Aera 3: Vonnis – Sanne de Bock

De strijd om Aera 3: Vonnis – Sanne de Bock

Titel: De strijd om Aera 3: Vonnis
Auteur: Sanne de Bock
Uitgeverij: Palmslag
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

“Lang geleden was Aera één groot, welvarend koninkrijk. Gebeurtenissen die niemand zich tegenwoordig nog kan herinneren, leidden echter tot een radicale tweedeling waarbij de concurrerende Noorder en Zuider Koninkrijken werden geboren. Het Noorden is gevallen, de Zuidelijke Koning zaait verderf en Haelen staat er helemaal alleen voor. Verslagen trekt ze zich terug in haar ouderlijk huis, waar ze al snel ontdekt dat ook daar niet aan de nieuwe situatie te ontsnappen valt. De Noorderlingen laten de Zuidelijke overwinning niet zomaar over hun kant gaan, maar is dat wel zo verstandig? Ondertussen trekt een andere groep, onder leiding van Ylaula, naar een plek waar geen Aereaan ooit voet heeft gezet. Tussen de bomen van het Onbekende Woud zoeken ze beschutting, maar in plaats daarvan vinden ze nieuwe gevaren. Misschien is de Zuidelijke Koning niet eens hun grootste probleem…”


Na het lezen van Verraad en Verlangen kon ik niet wachten om aan het derde en tevens laatste deel van De strijd om Aera-trilogie te beginnen genaamd Vonnis. En ik kan je verklappen dat dit laatste deel misschien wel het beste deel uit de serie is!

Wat in Vonnis heel sterk gedaan is, is dat het boek vanuit meerdere perspectieven is geschreven. Op het eind van deel 2 lazen we al een klein stukje mee vanuit Ylaula, maar in Vonnis is zij een van de perspectieven waaruit is geschreven. Na het eind van Verlangen is de groep versplinterd geraakt. Je hebt aan de ene kant Haelen die in is verbannen van Het Zwaard en in Noord bij haar moeder is, je hebt Ylaula en Loren die op stel en sprong met een groep de tunnels hebben moeten verlaten en besloten hem om naar het Onbekende Woud te gaan én in het paleis volgen we Rox en Aeva. Al deze perspectieven zorgen voor ontzettend veel spanning in het verhaal. Doordat we steeds een aantal hoofdstukken met het ene personage lezen en vervolgens weer met de andere personages, ben je continu nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder gaat. Zullen ze Zuid echt kunnen overmeesteren? En wat zullen Ylaula en Loren vinden in het Onbekende Woud? Al deze vragen maken je constant nieuwsgierig, waardoor het heel moeilijk is om Vonnis weg te leggen.

Daar moet ook bij gezegd worden dat Sanne de Bock echt een heel aangename schrijfstijl heeft. Ze weet een ontzettend meeslepend verhaal neer te zetten, dat je meevoert de wereld van het boek in. Je hebt af en toe zelf het idee in Aera te zijn. Ze weet de karakters zo te omschrijven dat je ze echt in je hart sluit en je hoopt dat ze allemaal ongeschonden uit de strijd zullen komen. Ook in dit boek maken we kennis met een aantal nieuwe personages, waaronder Benya de jeugdvriend van Haelen. Het is knap hoe de auteur ervoor heeft weten te zorgen dat ik na het lezen van 1 boek al zo gehecht ben geraakt aan dat karakter. Alle personages sluipen je hart binnen en zul je niet zo snel meer vergeten.

Het verhaal van Vonnis zit daarnaast waanzinnig goed in elkaar. Het is zeker mijn favoriete boek uit de serie geworden! Er zitten niet zoveel plottwisten in als in Verlangen, maar dat hoeft ook niet. Er gebeurt zo ontzettend veel in dit boek, zonder dat het gehaast overkomt, dat het boek dat ook niet nodig heeft. Aan alles voel je dat er een strijd aan zit te komen, de laatste strijd om hopelijk Aera te herenigen. Als lezer kijk je reikhalzend uit naar deze strijd: hoe zal het verlopen? Wat zullen de rebellen bedenken om de koning omver te werpen. Maar ook: Wat vinden de hoofdpersonen in het Onbekende Woud? Kortom, er gebeurt zoveel in het boek, er zijn zoveel leuke, heftige en interessante scènes dat je het onmogelijk weg kan leggen voordat het uit is. Het enige wat ik misschien nóg leuker had gevonden was als er een wat langer epiloog was geweest. Nu voelde het eind net iets te gehaast, terwijl ik graag nog een paar bladzijdes extra in deze wereld had willen vertoeven.

Desalniettemin is Vonnis echt een geweldige afsluiter van een onwijs leuke trilogie! Ik kan dan ook niet anders dan dit laatste deel beoordelen met 5 sterren! Ik kan niet wachten om meer van deze auteur te gaan lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s