Boekrecensies, Recensies, Roman

Recensie: Vers gevangen – Merel Morre

Vers gevangen – Merel Morre

Titel: Vers Gevangen
Auteur: Merel Morre
Uitgeverij: Palmslag
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

“Dat zinnetje van zomaar een voorbijganger, het achtergebleven kledingstuk in de berm, de wankele beweging van een man op skeelers. Flarden van het leven van elke dag, flarden die tot de verbeelding spreken en die onherroepelijk onderdeel zijn van een verhaal. Met haar ogen en oren open dicht Merel Morre de flarden weer heel in ‘Vers gevangen’. Een bundel gedichten die het kleine, alledaagse verbeelden en vertellen. Herkenning en vervreemding wisselen elkaar af – alsof je door een stad vol tafereeltjes loopt die stuk voor stuk een beroep doen op je verbeelding. Steeds vormt zich een nieuw beeld, een nieuw, klein verhaal. En soms ontdek je daarin iets groters.”


Vers gevangen van Merel Morre is een gedichtenbundel. Voor mij is dit de tweede gedichtenbundel die ik heb gelezen en ik moet zeggen dat ik er echt van heb genoten! Zelfs voor de minder ervaren gedichtenlezers is het boek boeiend en interessant maar daarnaast ook goed te volgen. Hier en daar was er een gedicht bij waar ik persoonlijk niet zoveel mee kon, maar over het algemeen zijn de gedichten in het boek herkenbaar voor iedereen!

Als je dus niet zo vaak gedichten leest, zoals ik, dan is dit boek prima om als instap te gebruiken. Maar ook de ervaren gedichtenlezers zullen hiervan kunnen genieten.

De gedichten die in het boek staan zijn prachtig, maar vooral ingenieus geschreven. De zinnen vloeien in elkaar over, waardoor één zin meerdere betekenissen kan hebben. Het is ontzettend knap gedaan van Merel Morre hoe ze deze gedichten in elkaar heeft gezet. Sommige gedichten weten je echt te raken.

Zo vond ik het gedicht ‘pas begonnen’ dat in dit boek staat echt prachtig. Dit komt vooral doordat het gedicht zo herkenbaar en ontroerend was. Andere gedichten zijn meer observerend. Deze zullen je niet zozeer raken, maar zijn wel ontzettend herkenbaar. Meerdere keren kon ik me echt in het verhaal van het gedicht verplaatsen.

Vers gevangen van Merel Morre is een prachtige gedichtenbundel voor zowel de nieuwe als meer ervaren gedichtenlezers! Ik heb ervan genoten en geef het boek dan ook 4 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s