Boekrecensies, Recensies, Roman

Recensie: Zuurstof – Adriana Ivanova

Zuurstof – Adriana Ivanova

Titel: Zuurstof
Auteur: Adriana Ivanova
Uitgeverij: New Book Collective
Aantal sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

We hebben allemaal zere plekken. Plekken die onstilbare verlangens en verstikkende verliezen herbergen. Ons knagend en koortsachtig uit onze slaap houden. Plekken die we het liefst verzwijgen, verstoppen, vergeten. In ‘Zuurstof’ schept de auteur ademruimte voor de gevoelens en gedachten die ons benauwen en spint ze tot compacte, heldere gedichten. Het resultaat: poëzie die snijdt en zalft, beklemt en bevrijdt.”


Ik werd benaderd om de gedichtenbundel Zuurstof van Adriana Ivanova te lezen en te recenseren. Alhoewel ik nog nooit eerder een gedichtenbundel heb gelezen, heb ik dat eigenlijk altijd al gewild. Ik was dan ook heel benieuwd naar Zuurstof.

En Adriana Ivanova heeft met deze gedichtenbundel zeker niet teleurgesteld! Het boek is ten eerste ontzettend toegankelijk voor iedereen. Gedichten lijken soms niet voor iedereen weggelegd, maar Adriana Ivanova weet met haar toegankelijke schrijfstijl en korte gedichten iedereen aan te spreken. De gedichten zijn niet te ingewikkeld, maar ontzettend begrijpelijk. Meerdere keren kwam een gedicht echt binnen. Zo herkende ik mezelf bijvoorbeeld in een aantal gedichten. Maar er staan ook gedichten in die je weten te raken en die je aan het denken zetten. Meermaals las ik een gedicht 2 of soms wel 3 keer om echt goed de essentie te begrijpen. Soms legde ik het boek even weg om na te denken over wat ik gelezen had. Kortom, de gedichten doen op de een of andere manier iets met je.

De onderstaande gedichten vond ik echt prachtig:

Eindig
Waarom de tijd doden
Als het alles
Is wat we hebben?

Gelijkvormig
We dachten dat we
Van elkaar verschilden
Tot we onszelf
Binnenstebuiten keerden

Onvoorwaardelijk
Ze zeggen dat je pas compleet bent
Als je een ander bemint
Des te moediger is het
Als je bij jezelf begint

En zo kan ik nog wel 10 gedichten opnoemen uit het boek die echt prachtig waren, maar daarvoor zou je het boek echt zelf moeten gaan ontdekken!

Ik denk dat Zuurstof van Adriana Ivanova heel erg geschikt is voor iedereen die houdt van gedichten, maar ook iedereen die graag eens gedichten zou willen lezen maar nooit de stap heeft durven zetten om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Zuurstof krijgt van mij 4 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s