Overig

ILeesclub verslag van ‘Wat als dit het is’

Na het succes van de eerste ILeesclub konden we niet wachten om aan de tweede leesclub te beginnen. Dankzij een aantal van jullie tips naar aanleiding van de eerste ILeesclub hebben we een aantal verbeteringen en nieuwe onderdelen toegepast, zoals de ILeesclub Bookstagram Challenge. In deze tweede leesclub lazen we het boek ‘Wat als dit het is’ van Becky Albertalli en Adam Silvera, uitgegeven door Blossom Books. Maar wat vond iedereen eigenlijk van dit boek? Je leest het in dit verslag!

leesclub verslag

Voor we aan het boek begonnen hebben we een paar vragen aan de lezers gesteld.

Lees je mee in het Nederlands of in het Engels?

De eerste vraag van onze leesclub luidde in welke taal iedereen het boek gaat lezen. Uit de reacties is gebleken dat 18 lezers het boek in het Nederlands hebben gelezen en zes lezers in het Engels.

Wat vinden jullie van de cover een Yay or Nay?

Uit de reacties bleek dat 13 van de lezers de cover een Yay vonden en 2 lezers hebben aangegeven de cover een Nay te vinden. Veel lezers omschreven de cover als ‘mooi, rustig en met mooie kleuren’.

Bookaliciousjourney zegt het volgende over de cover: “YAY! Hele leuke en rustige cover. En de skyline van New York op de achtergrond maakt het helemaal af”

Hebben jullie al eerder iets gelezen van deze auteurs? En zo ja, welk(e) boek(en) en wat vond je ervan?

Over deze vraag waren de lezers vrij verdeeld. Zo hadden vijf lezers nog helemaal niks van beide auteurs gelezen, vijf lezers hadden alleen een of meerdere boeken van Becky Albertalli gelezen en vier lezers hebben ook de boeken van Adam Silvera gelezen. De lezers die wel al boeken van deze auteurs gelezen hebben waren allemaal heel enthousiast over de boeken die ze al hadden gelezen!

Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nu je de cover hebt gezien en de synopsis hebt gelezen?

Lief, romantisch, schattig en realistisch zijn een aantal steekwoorden die in de antwoorden op deze vraag voorbijkwamen.

Turnthepages.x: “Ik denk dat het een heel realistisch verhaal is. Maar heb geen idee over de afloop. Hopelijk een happy end… en ik denk dat de personages persoonlijke groei gaan doormaken😏 we shall see.”

Littlehouseofbooks: “Ik verwacht een romantisch verhaal met als decor New York! Hoe het is om in zo’n stad te leven. Ben erg benieuwd.”

Heavenleighbooks: “Ik verwacht een heel liefelijk, realistisch verhaal… gewoon een verhaal over alle dagelijkse dingen die iedereen meemaakt. Ik hoop wel op een feelgoodeinde… heel erg benieuwd!”

De verwachtingen van het boek zijn dus hooggespannen, waarbij de lezers vooral een romantisch verhaal verwachten.

Vervolgens ging de leesclub echt van start en begon iedereen met het lezen van het boek. De start van de leesclub ging gepaard met de eerste ILeesclub Bookstagram Challenge, namelijk: Boek + Herfst/Halloween

leesclub challenge 1Links: Turnthepages.x rechts: Westerhofboeken

Hoe leest het boek tot nu toe weg? Vlot, prettig, vlieg je erdoorheen…of is het helemaal niks? Heb je zin om het boek op te pakken? Of laat je het liever links liggen?

Over deze vraag zijn de reacties wat meer verdeeld. Sommigen vinden het een heerlijk boek dat ze niet snel aan de kant kunnen leggen, terwijl anderen wat meer moeite hebben om er in te komen.

Mrs.mrs: Ik vind het boek wel prettig lezen, en hoewel het grappig en realistisch geschreven is, ben ik nog niet helemaal gegrepen door het verhaal. De stukjes vanuit Arthur vind ik trouwens het leukst!

Jennnifer_love_books: “Ik ben rond blz. 60. Het boek is erg leuk en leest lekker, maar ik kan hem nog wel makkelijk wegleggen. Hoop dat dat beter wordt naarmate ik verder lees. Ik vind het wel leuk dat het lijkt alsof beide personages tegen je praten in plaats van dat je alleen over ze leest.”

Catchaboo: “Ik wil alleen maar door…moet mezelf echt inhouden!”

Ondertussen zijn we aangekomen bij de eerste mijlpijl. Tegelijk met de eerste mijlpaal was de eerste ILeesclub Bookstagram Challenge, namelijk boek + drankje. Hieronder zien jullie een aantal van de foto’s die gemaakt zijn door de lezers!

leesclub challenge 2 (1).jpg

Links: catchaboo Rechts: Jennifer_love_books

In het boek gelooft Arthur heel erg in het universum en dat het universum mensen om een reden bij elkaar brengt. Geloof jij daar ook in? Of ben jij juist heel nuchter met dat soort dingen?

Mirte.vandijkIk ben een typische Ben – ooit had ik een groot geloof in het universum, maar door bepaalde gebeurtenissen is dat geloof heel sceptisch geworden. Oftewel: WAAR IS MIJN ARTHUR?!

ReadingwithKimIk ben echt Arthur. Grootse gebaren, geloof en hoop wat betreft het universum!”

Heavenleighbooks  “Ik geloof best wel dat dingen gebeuren met een reden en voorbestemd zijn.. alleen noem ik het altijd geloven in “het lot” hahah.. universum klinkt dan weer zo over de top.. aan de andere kant denk ik altijd doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en ben ik weer heel nuchter.. dus vandaag ben ik grijs en kies ik het midden.. beetje wel/beetje niet..

Zouden jullie een berichtje plaatsen op Craigslist om iemand te vinden?

In ‘Wat als dit het is’ plaatsen zowel Arthur als Ben bijna een oproep op Craigslist om elkaar te vinden. Uiteindelijk besluiten ze dit toch niet te doen, maar hierdoor waren we wel nieuwsgierig geworden of onze lezers dat zouden doen. Het merendeel van de lezers geeft aan geen oproep te zullen plaatsen, zo vindt catchaboo Craigslist te groots en openbaar en bookaliciousjourney zegt dat je niet weet wie er allemaal op je oproep zullen reageren. Larissaglamourbooks zou misschien wel een oproep doen en alleen haar mailadres achterlaten zodat je een foto naar elkaar kunt sturen en zo kan zien of je de juiste persoon hebt.

En we zijn alweer bij de tweede mijlpaal aanbelandt!

Welke schrijfstijl vind jij leuker? Die van Becky Albertallii of Adam Silvera? En vertel ons ook waarom?

Een kleine meerderheid van de lezers vond de schrijfstijl van Becky Albertalli net wat leuker. Mirte.vandijk daarentegen ziet bijna geen verschil in de schrijfstijl en vindt beide auteurs fantastisch. Hieronder lees je een kleine greep uit alle reacties:

Ehmromp Ik vind de schrijfstijl van Becky Albertalli heel warm en grappig, maar Adam Silvera schrijft zo cóól! En aangezien ik, net als Arthur, geen chill heb, is het heel tof om in het hoofd te zitten van iemand die dat wél heeft.”

Turnthepages.x: In het begin vond ik Becky haar stijl leuker. Maar het begint steeds meer samen te vallen en merk het verschil niet meer zo. Maar alsnog Becky haar stukken spreken me meer aan. Kweet niet waarom. Nog iets meer humor misschien”

Ook bij de tweede mijlpaal was er sprake van een ILeesclub Bookstagram Challenge. Deze challenge bestond uit het boek + bookish item(s)

leesclub challenge 3.jpgLinks: Magicofbooksnl rechts: degroot.maartje

Heb je weleens bij iemand gehad dat je (net als Dylan) dacht: ‘dit is de man/vrouw van mijn dromen en daarmee ga ik “later” trouwen’? 

Dylan, de beste vriend van Ben in het boek, kon af en toe nog wel eens te hard van stapel lopen als het op meisjes aankwam. Daarom waren wij benieuwd of de lezers dit ook wel eens hebben ervaren.

Elnewildelezen :Ik ben getrouwd en bij hem had ik dat meteen.

Onemorebook_nl“Ja, mijn man😍 alweer bijna 5 jaar gelukkig getrouwd.”

En we hebben de derde mijlpaal bereikt!

Arthur en Ben hebben verschillende dates in “Wat als dit het is”. Waar zou jouw ultieme date zich afspelen? Wat zou je het liefst gaan doen?

Bel.lore: Ik vond de date in de speelhal wel schattig, maar als ultieme dat zou ik denk ik het liefst naar een museum gaan ofzo. Iets waar veel te zien is zodat er veel is om over te praten.”

Lauravdhooff: “De arcade als date vond ik wel erg leuk en schattig om te lezen. Zelf doe ik ook graag iets actiefs ipv het kijken van een film (dan praat je niet en dates zijn juist bedoeld om elkaar te leren kennen. Dus graag iets als indoor klimmen, een jump park bezoeken of een fietstochtje :)”

De Ileesclub Bookstagram Challenge was deze keer: boek + iets uit het boek

leesclub challenge 4 (1).jpgLinks: catchaboo rechts: Elinewildelezen

En toen waren we alweer bij de vierde en laatste mijlpaal aangekomen, wat betekent dat het boek uit is!

Was dit boek een yay of een nay voor jou? En hoeveel sterren geef je het boek?

“Wat als dit het is” is uit en dat betekent dat het tijd is voor het eindoordeel! Wat vonden de lezers er eigenlijk van? Hier kan maar een conclusie uit getrokken worden; iedereen vond het boek een dikke yay! De meeste lezers hebben het boek beoordeeld met maar liefst 4 sterren!

Degroot.maartje:Dikke yay. Zo echt en geloofwaardig. Ik hou nu nog meer van deze schrijvers.” 

Turnthepages.x: “Love ittt. 4 sterren. want dat einde arghhh. Ik vond het echt heel leuk dat het onvoorspelbaar was en de schrijfstijl was topp.”

Magicofbooksnl: “Ik geef “Wat als dit het is” 3 sterren en het is dus nog net een YAY! Het is niet helemaal mijn boek, maar voor de contemporary liefhebber is het vast een geweldig boek”

Conclusie: “Wat als dit het is” is een dikke yay!

Ook bij de laatste mijlpaal hoort een ILeesclub Bookstagram Challenge, dit was: boek + yay or nay. 

challenge 5 goede.jpgFoto: Magicofbooksnl 

Wat is jullie favoriete stukje, scène of quote uit “Wat als dit het is”?

Er zitten veel mooie momenten in, maar welke momenten waren nu favoriet bij de lezers? Uit de reacties bleek dat vooral de kleinere momenten in het boek als favoriet werden ervaren. Zo was het moment dat Arthur het mailtje van Ben kreeg favoriet bij Lauravdhooff en vond Westerhofboeken hun eerste kus heel lief.

Littlehouseofbooks: Dat ze op de stoep voor het theater zitten en liedjes luisteren”

Denken jullie dat een verfilming van “Wat als dit het is” net zo’n succes zal zijn als bijvoorbeeld “Love, Simon”? En welke acteurs zie je dan de hoofdrollen spelen?

De film “Love, Simon” is natuurlijk al een verfilming van een boek van Becky Albertalli. Er is al bekendgemaakt dat er ook een verfilming gaat komen van “Wat als dit het is”. Maar wat vonden onze lezers daarvan?

Turnthepages.x: Ik denk dat het een minder groot succes zal zijn. Omdat het einde minder happy is.”

Heavenleighbooks: Ik denk dat het als film wel een succes kan worden! En dan Arthur: Dylan O’Brien en Ben: Taylor Lautner.”

Hoe zouden jullie “Wat als dit het is” in 5 woorden omschrijven?

We zijn alweer toegekomen aan de laatste vraag van de ILeesclub. We vroegen onze lezers of ze het boek in 5 woorden zouden kunnen omschrijven. De woorden “realistisch, romantisch en grappig” kwamen het meest voor in de reacties!

We hopen dat jullie van deze tweede leesclub hebben genoten! De derde leesclub staat ondertussen ook alweer op de planning. Die start op 1 december en we gaan dan het boek “Caraval” van Stephanie Garber lezen.

Ga jij meelezen met de volgende leesclub?

2 gedachten over “ILeesclub verslag van ‘Wat als dit het is’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s